Avondbegeleider Nachtopvang Victor

Zin in een boeiende en leerrijke stage?

Je zorgt mee voor een warm onthaal en de praktische organisatie van de nachtopvang voor dak- en thuislozen. Zelf ben je geëngageerd en gemotiveerd met een brede en positieve kijk op kansarmoede. Je bent voldoende assertief en contactvaardig en kunt omgaan met de ‘taal van de straat’. Je beheerst de principes van afstand en nabijheid en durft cliënten te confronteren, structuur te bieden en kordaat af te grenzen zonder de nodige ondersteuning uit het oog te verliezen. Je leert de nodige zelfreflectie en hebt voldoende leervermogen om met een veranderende omgeving te kunnen omgaan.

Uiteraard sta je er niet alleen voor en word je ondersteund door een divers team!

Hoe ziet een werkdag eruit?

Start werkdag: 18.30 (winter)/19.30 (zomer)

Je komt toe in Victor. Samen met de collega's neem je de nodige voorbereidingen (kamers openen, hygiënemateriaal klaarleggen). Je leest het logboek van gisteren (en/of de dagen dat je niet hebt gewerkt zodat je weet wat er leeft). Je brieft samen met je collega's. Je maakt afspraken: wie neemt welke taak op? Wie geeft welke afspraak door aan persoon X?)

Verwelkomen cliënten: 19.30 (winter)/20.00 (zomer)

Je helpt mensen met praktische zaken (voorzien handdoek, washandje, hygiënemateriaal) en beantwoord vragen/verwijst door naar hulpverlening. Na de drukte neem je de tijd om in gesprek te gaan met cliënten in de living, bib, refter of rokersruimte. Er is ook tijd om een spel te spelen of te pingpongen. Ondertussen word je via de walkietalkie opgeroepen om een nieuwe cliënten te verwelkomen. Je neemt de nodige documenten en gaat apart zitten met de cliënt voor een eerste gesprek waarin je de tijd neemt om de persoon op zijn/haar gemak te stellen en het reilen en zeilen van de werking uit te leggen. Na de rondleiding en het toewijzen van een bed verwerk je de intakedocumenten in de computer. Ondertussen is het 22.30 uur. Samen met de collega's sluit je de douches en ontspanningsruimtes af. Om 23 uur stuur je de cliënten die nog op de gang zijn naar bed en controleer je de kamers. Ligt iedereen in het juiste bed? Is het stil en zijn de gsm's uit zodat iedereen kan rusten? Je keert terug naart het kantoor en debieft met de collega's over het verloop van de avond. Ondertussen is ook de wakkere collega toegekomen. Die vertel je nog dat er klachten zijn uit kamer X over lawaai in de nacht. Je vraagt of hij een oogje in het zeil kan houden. Aan de slapende collega vraag je om cliënt X in de ochtend nog is te herinneren aan zijn afspraak bij de hulpverlening. Om 23.30 uur vertrek je moe maar voldaan richting huis.

Bachelor Sociaal werk - Orthopedagogie
3e Jaar
Beschikbaar

Contacteer ons